Pregled poslovnih usluga Internet imenik Istraživanje tržišta i marketing Internet marketing Izrada internet CMS stranica
HRVATSKE POSLOVNE INTERNET STRANICE (WEB STRANICE)

Korisni linkovi glavnih stranica

NASLOVNA | IMENIK | POSLOVNE USLUGE | INTERNET USLUGE | HOSTING INTERNET STRANICA | KORISNE WEB INFORMACIJE | NAJAVE

Internet marketingINTERNET MARKETING

http://www.poslovniforum.hr

U Hrvatskoj postoji već preko 1.000.000 registriranih korisnika Interneta. Milijun korisnika!
Danas već svi, kad im bilo što zatreba, informacije traže pomoću Google-a, na Internetu.

Ne imati web stranice, a pod tim mislimo na kvalitetne web stranice, a ne amaterske tragikomične uratke, znači prepuštanje gotovo svih sadašnjih i budućih klijenata konkurenciji. Važno je i znati da nije dovoljno imati bilo kakve stranice, već kvalitetne CMS web stranice.

Želite li da posjetitelji dolaze na Vaše stranice, a ne na stranice Vaše konkurencije, zaboravite na klasične stranice kakve su se radile prošlih godina, koje su više nalikovale na vizitke, a ne na detaljno predstavljanje proizvoda i usluga. CMS web stranice Vam od sada omogućavaju da detaljno predstavite svaki proizvod ili uslugu, a kada to učinite, po svakom proizvodi ili usluzi bit ćete i među prvim rezultatima na svim tražilicama. Tada ćete se iznenaditi koliko možete proširiti svoje usluge, povećati tržište, prodaju...

Prednosti Internet marketinga u odnosu na druge oblike marketinga su mnogostruke. U usporedbi s ostalim propagandnim medijima internet pokazuje mnoge prednosti, pa primjerice za razliku od kataloga čija je izrada skupa i dugotrajna, troškovi realizacije za internet su znatno niži jer nema troškova distribucije i tiska već samo trošak zakupa prostora na serveru. Putem CMS aplikacija (stranica) sadržaj možete ažurirati sami bez ikakvih dodatnih troškova. Što je to CMS - Link na detaljni opis sa primjerima!

Internet se sve češće koristi kao izvor relevantnih i pravovremenih informacija što tvrtkama ili udrugama koje imaju vlastite web stranice daje konkurentsku prednost. Na Internetu, uz mnogo manje uloženog novca, omogućujete potencijalnim klijentima da dođu do mnogo detaljnijih informacija i to u bilo koje doba dana i noći. Proširite posao na cijeli Zagreb, Osijek, Varaždin, Zaprešić, Pazin, Šibenik, Dubrovnik, Zadar, Pitomaču, Koprivnicu, Sisak, Rovinj, Makarsku, Vinkovce, Karlovac, Viroviticu...

Kada netko putem Interneta traži tko nudi određene proizvode ili usluge, neka pronađe Vas i neka zaključi da ste Vi oni s kojima želi poslovati! Zašto milijune posjetitelja prepuštati konkurenciji!PREDSTAVLJANJE NA INTERNETU

http://www.poslovniforum.hr/marketing/

Predstavljanje na Internetu, nije ništa drugo nego jedna vrsta marketinga. Internet marketing predstavlja korištenje pretraživanja i prezentiranja na Internetu u cilju stvaranja profita. Prezentiranje na Internetu predstavlja reklamu koja ima bitne razlike u svim njenim segmentima u odnosu na standardno reklamiranje. Pretraživanje na Internetu predstavlja ispomoć prezentiranju u slučaju postojanja Vaše prezentacije. Kako je Internet marketing nova oblast u savremenim sistemima komunikacije i u marketingu uopće, postoje mnoge zablude i čine se mnoge greske u predstavljanju tvrtki, proizvoda i usluga na Internetu.
Svakim danom sve više, polako ali sigurno, različite privatne i državne tvrtke, obrtnici i organizacije počinju sa svojim Internet prisustvom na način koji ne podrazumijeva samo predstavljanje proizvodnog programa, sa eventualnim cjenovnikom i kontaktima, već i kompletno osmišljenu prezentaciju koja je napravljena za osobu koja dolazi na njihove Internet stranice.

Informacijske tehnologije su iz temelja promijenile prirodu marketinga. No, promjene u informacijskoj tehnologiji istodobno su i prijeteće i one koje potiču sposobnosti gospodarskog subjekta da razvije dugoročne odnose sa svojim kupcima (marketing relationship).
Internet omogućuje kupcu izravan kontakt s poslovnim subjektom u bilo koje doba dana i noći, s bilo koje lokacije, kako bi kupac mogao prikupiti željene informacije i obaviti kupnju. U svakome slučaju, utjecaji informatičkih tehnologija vidljivi su na tradicijskim metodama marketinga, ali je također moguće govoriti i o potpuno novoj vrsti marketinga – elektroničkom marketingu.Elektronički poslovni sustavi podupiru brojne promjene marketinškog sustava (standardizirani proizvodi, niže cijene zbog većeg pritiska konkurencije, kraći kanali distribucije, nelinearna promocija, elektronički transfer dobara, informacijski upravljački sustavi u bazama podataka i sl.) i unapređuju poboljšanje odnosa omogućujući poslovnim subjektima da se fokusiraju na svoje kupce na individualiziranom globalnom tržištu.
U e –marketingu koriste se različite tehnike, koje se najviše odnose na promociju i oglašavanje: viral marketing, affiliate marketing, permission marketing, referal marketing, one-to-one marketing, e –mail marketing, frequency marketing, real- time marketing.

No, suvremena informacijska i komunikacijska tehnologija primjenjuju se i u ostvarivanju drugih najvažnijih funkcija marketinga: u obavještavanju o tržištima i u općem poslovnom obavještavanju, u istraživanju tržišta, u razvojnoj politici proizvoda, u politici prodaje proizvoda i usluga, u distribuciji (e – distribucija).

Budući da Internet – prodavaonica ne postoji u fizičkom već u virtualnom svijetu, od osobitog značaja za elektroničku trgovinu je njezina tehnološka infrastruktura. Ona postoji u obliku datoteka na Web- poslužitelju; stoga su od najvećeg značenja sigurnost, pouzdanost i brzina rada poslužitelja. Stoga poslužitelj zahtijeva snažna računala (hardvere), posebni softver, stalnu vezu s Internetom i stručno osoblje za održavanje. No, osim toga od posebnog značenja za elektroničku trgovinu su i inteligentni pomoćni alati (zapravo alati za pretraživanje s ugrađenom umjetnom inteligencijom).

Internet marketing je korištenje Interneta i drugih digitalnih tehnologija za ostvarenje marketinških ciljeva kao i podrška suvremenom marketinškom konceptu.

Elektroničko trgovanje je kupnja i prodaja proizvoda te pružanje i korištenje usluga putem Interneta. Uključuje predstavljanje proizvoda i usluga, naručivanje, plaćanje i podršku potrošačima putem weba. Uži je pojam od Internet marketinga jer označava samo dio ukupnog procesa razmjene, tj. samu transakciju.

Oglašavanje putem banner oglasa najčešći je oblik oglašavanja na Internetu. Radi se o dinamičnim ili statičnim slikama na web stranicama, a prikazuju oglašivačku poruku poduzeća. Oni su ujedno i linkovi pa klikom na njega otvara nam se web stranica tog poduzeća. Banner oglasi su u početku imali standardiziranu veličinu 468 x 60 piksela, ali danas ih ima svih veličina i varijacija.

Pop-up i pop-under prozori su oglasi koji se otvaraju paralelno sa učitanom web stranicom, ali u zasebnom okviru te često irirtitaju korisnike. Interstitial oglasi pojavljuju se između dvije web stranice. Otvaraju se dok prelazimo s jedne stranice na drugu te također iritiraju korisnike. Rich media oglasi su oni koji koriste animaciju, zvuk i interaktivne elemente. Omogućuju visok stupanj kreativnosti i zapaženi su.

Uglavnom, prednost E-poslovanja upravo je ta što ono može poboljšanim marketingom povećati prodaju, kao i veličinu prodajnog programa te smanjiti troškove vezane za upite kupca, naročito kod podrške i kod pružanja općih informacija. E-poslovanje proširuje tržište poslovanja i time povećava različite mogućnosti kupovine. Kupcima su informacije o proizvodima i uslugama puno dostupnije, imaju veći izbor proizvoda po nižim cijenama, a kupovina im postaje praktičnija i prilagodljivija zbog dužeg radnog vremena, tj. dostupnosti proizvoda 24 sata dnevno sedam dana u tjednu.
E-poslovanjem smanjuju se transakcijski troškovi kojima su izloženi i kupci i proizvođači. Ono smanjuje transakcijske troškove tako da poboljšava tok informacija i poboljšava koordinaciju svih aktivnosti. Jednom kad je prednost E-poslovanja prepoznata, unutar pojedine tvrtke, najvažnije što menadžeri i tehničko osoblje trebaju razmotriti jest infrastruktura internetski zasnovanog poslovanja, od pojedinačnog internetskog poslužitelja što je povoljno za manju tvrku, pa sve do sustava informacijski intenzivne on-line obrade transakcija kakve grade velike zrakoplovne kompanije i turističke agencije. Također je važna i stalna briga o pozicioniranju na tražilicama, jer po svim pojmovima ima puno konkurentskih tvrtki, a sve žele imati što bolju poziciju na tražilicama.


Za one koji žele saznati više


INTERNET I POSLOVANJE TVRTKI

Sve je više kompanija koje se internetom ne služe samo za prodaju, a opće je mišljenje da će oni koji u tome zakasne možda i nepovratno zaostati za konkurencijom. Iako se o poslovanju internetom u nas mnogo priča, na konkretnim se potezima ne čini mnogo.
U Hrvatskoj još zapravo nije zaživjela ni trgovina na internetu, nešto što je u zapadnim tržišnim ekonomijama odavno udomaćeno, a svjetske tvrtke počinju primjenjivati posve nove oblike upotrebe interneta u svakodnevnome poslovanju. Naspram krajnje jednostavnoga obrasca prema kojem se određeni proizvod na Webu prodaje zainteresiranome kupcu, a gdje Web preuzima ulogu svojevrsne virtualne trgovine, novi je poslovni stil znatno radikalniji jer mu je cilj: prebaciti cjelokupno poslovanje na internet.
Ubrzani napredak tehnologije utječe na naš svakodnevni život i način na koji obavljamo svoje svakodnevne poslove. Najvećim je dijelom to zbog brzoga razvoja informacijskih i komunikacijskih tehnologija koje omogućavaju širenje tržišta i trgovine u realnom vremenu, a posljedica je toga globalizacija.

Sve se to uklapa u posvemašnji trend prebacivanja poslovanja velikih korporacija na internet, koje sada putem Weba počinju i međusobno poslovati. Ta incijativa, znana pod skraćenicom B2B (business-to-bussines), po učincima znatno zamjenjuje dosad klasični B2C (business-to-consumer) model poslovanja na internetu.
Prije se internet upotrebljavao isključivo kao jednostrani medij za komuniciranje s krajnjim kupcima, a sada postaje platformom na kojoj se odvija cjelokupno poslovanje između tvrtki. Može se na prvi pogled činiti kako takav poslovni obrazac nije važan poput dosadašnjega modela, ali podaci i projekcije za sljedećih nekoliko godina to opovrgavaju.

Analitičari već procjenjuju kako će B2B postati novi model poslovanja, a oni koji mu se ne prilagode na vrijeme zaostat će za konkurencijom.Ukratko, B2B poslovanje postaje nešto bez čega se više neće moći, barem ukoliko se želi ostati na vrhu.

U vrijeme kada domaće tvrtke još nisu otkrile ni prednosti B2C poslovanja, teško je očekivati primjenu najnovijih poslovno organizacijskih modela koji trenutačno potresaju svjetske tvrtke. Ipak, krajnja posljedica neće biti ništa drugo nego daljnje zaostajanje domaćih tvrtki, koje će tako postati još manje konkurentne na svjetskome tržištu.

E-marketplaces su novi smjerovi u digitalnom poslovanju, koji omogućuju poslovanje između tvrtki putem virtualne tržnice gdje kupci, dobavljači, distributeri i prodavači pronalaze i izmjenjuju informacije o dobrima i uslugama u realnom vremenu.

Prednosti su E-marketplaces-a u tome što: pružaju bolju transparentnost tržištu tako da daju uvid u dostupnost, cijenu, dostavu i uvijete plaćanja proizvoda, pojednostavljuju način poslovanja na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i globalnom tržištu tako što tvrtkama omogućavaju da na lakši i brži način dođu do ciljane grupe klijenata.

ELEKTRONSKO POSLOVANJE

Prvi oblici elektroničkoga poslovanja datiraju od početka sedamdesetih, kada su banke uspostavile sustave elektroničkoga prijenosa gotovine, dok je primjena u gospodarstvu i državnoj upravi počela nekoliko godina kasnije uvođenjem sustava elektroničke razmjene podataka (Electronic Data Interchange – EDI ) utemeljene na EDI normama.
EDI je razmjena poslovnih ili administrativnih poruka (narudžba, faktura, obavijest o plaćanju, stanje zalihe), između računala dvaju ili više poslovnih partnera uz primjenu dogovorenih normi za strukturiranje transakcija ili podataka. Analitičari ocjenjuju da trenutna vrijednost poslovanja preko mreže upotrebom EDI iznosi preko sto i pedeset (150) milijardi USD. Također, očekuje se da će se ta brojka u sljedeće tri godine udvostručiti.

Razlozi su primjene EDI-ja višestruki: izravna izmjena informacija, brže komuniciranje, nema potrebe ponovnog unosa podataka na strani primaoca, manje grešaka, niži troškovi. Korisnici EDI-ja su izračunali da se troškovi pripreme i izrade poslovne dokumentacije u odnosu na klasičan način smanjuju do 3% vrijednost robe u domaćem te do čak 10% u međunarodnom prometu.

Tu tehnologiju rabi mali broj uglavnom velikih poduzeća i institucija zbog visokih troškova uvođenja (nabava informacijsko-telekomunikacijske opreme, prihvaćanje tehničkih normi, povezivanje računala između poslovnih partnera, obrazovanje korisnika i drugo). Budući da pojedine zemlje, ali ni međunarodno pravo, nisu regulirali takav način poslovanja, poslovni partneri, da bi osigurali obvezujuću snagu poslova zaključenih putem računala, sklapaju interne sporazume o upotrebi EDI-ja u međusobnom poslovanju (Electronic Data Interchange Agreement).

EDI je zatvorena mreža , komuniciranje je između poznatih poslovnih partnera pa su problemi sigurnosti manje izraženi. Masovnom primjenom interneta , omogućeno je jednostavnije i jefitnije komuniciranje između poslovnih partnera pa tako i male i srednje tvrtke mogui koristiti prednost elektroničkoga poslovanja.

Razlozi su za primjenu elektroničkoga poslovanja:
● niži troškovi poslovanja u području
● nabava roba i usluga
● skladištenje robe
● marketing
● bolje usluživanje kupaca
● prilagođavanje zemlje promjenama u svijetu što je uvjet poslovanja s inozemstvom.

Danas se pored EDI sustava za elektroničko poslovanje, koji je postao standardom u Europi, upotrebljava i XML stanadard (Extended Markup Language) koji je transparentniji i univerzalniji te pruža veće mogućnosti integracije s različitim informacijskim sustavima.


Početak primjene interneta u poslovanju

Dolaskom je interneta elektroničko poslovanje postalo dostupno i najmanjim domaćim tvrtkama, što je dovelo do pravog procvata i eksponencijalnog rasta elektroničkoga poslovanja. Tvrtke svih veličina sada mogu elektroničkim putem komunicirati, i to preko javne mreže (internet), preko mreža namijenjenih samo tvrtkama (intranet), tj. mreža namjenjenih tvrtkama i njihovim poslovnim partnerima (ekstranet) i preko privatnih mreža. Najvažnija su područja elektroničkoga poslovanja: poslovanje između tvrtke (business to business) te tvrtke i krajnjih kupaca (business to consumer). Najveći udio poslovanja između tvrtki i kupaca zauzima on-line kupovina potaknuta stalnim rastom broja korisnika.

Elektroničko je poslovanje na internetu prošlo do sada nekoliko faza:
● predstavljanje poduzeća na mreži
● prikaz kataloga robe i usluga
● prikupljanje zahtijeva kupaca
● preuzimanje narudžbi
● prodaja robe stanovništvu, pojedincima (B2C)
● poslovanje između tvrtki (B2B)

Elektronička trgovina omogućava ljudima on-line nabavu proizvoda te razmjenu informacija o poslovnim transakcijama. Iako je primjena interneta kao platforme za poslovne transakcije relativno nova, internet je svakako ostvario najzapaženiji uspjeh u odnosu na druge platforme za poslovanje prisutne u posljednjih nekoliko desetljeća. Elektronička trgovina omogućava kompanijama poboljšanu učinkovitost i pouzdanost poslovnih procesa kroz automatizirane transakcije.


NOVI OBRAZAC POSLOVANJA NA INTERNETU

Iako je organiziranje poslovanja i međusobnoga komuniciranja te trgovine između kompanija putem Interneta u začetku, više nitko ne sumnja u to da je takav način poslovanja budućnost većine svjetskih kompanija. Reorganizacija poslovanja zahtijeva visoke troškove. Stručnjaci, međutim, procjenjuju da su oni znatno manji od moguće dobiti, koja se ostvaruje ne samo putem smanjenja troškova nego i povećanjem profita . Novi se poslovni obrazac na internetu, o kojem se mnogo govori ove godine, a neki ga analitičari već najavljuju kao najveću inovaciju u poslovanju u proteklih četrdesetak godina, zove business to business ili, skraćeno, B2B.

Postoje dva osnovna tipa B2B trgovanja: vertikalni i horizontalni. Vertikalni je tip usmjeren na trgovanje unutar jedne industrije ili industrijskoga sektora, primjerice, automobilske ili kemijske. Posrijedi je nešto češća primjena modela B2B, pomoću kojega tvrtke koje se nalaze u istome industrijskom sektoru mogu on-line kupiti najrazličitije moguće proizvode potrebne za njihove proizvodne procese.
Horizontalno se B2B trgovanje razlikuje od vertikalnoga po tome što nije ustrojeno oko pojedinih industrijskih sektora, nego oko konkretnih proizvoda i usluga, koji onda mogu zainteresirati moguće kupce u mnogim industrijskim granama. Takva su B2B mjesta za trgovinu specijalizirana za ponudu proizvoda poput rezervnih dijelova, avionskih karata ili ponudu raznih usluga.

Izvor: http://www.poslovniforum.hr/projekti/007.asp