Izrada web stranica
Putem vlastitih web stranica možete pružiti brzu, ali i detaljnu informaciju o Vašem poduzeću ili obrtu, proizvodima i uslugama. Obraćate se novim potencijalnim kupcima i kvalitetnije komunicirate s postojećim, povećavate bazu dobavljača, dobivate pristup tržištima i segmentima koji su Vam dosad bili nedostupni - ukratko, širite svoje poslovanje i otvarate nove poslovne prigode za Vaše trgovačko društvo, obrt, udrugu...
Ali za to su potrebne kvalitetne web stranice, a ne amaterski uradci, potrebane su CMS stranice, a ne klasične stranice koje ne možete ažurirati.
Postoji li lakši, učinkovitiji i jeftiniji način da se predstavite postojećim i novim kupcima ili korisnicima usluga od web stranica? Slika vrijedi tisuću riječi.
Pored informacija o poduzeću ili obrtu, možete objaviti i odgovore na česta pitanja. Velika većina pitanja koje Vaši korisnici postavljaju se ponavljaju, tj. većina onih koji traže informaciju, pitaju isto. To su odgovori koje traže Vaši potencijalni kupci ili korisnici usluga prije poslovanja s Vama. Sva ta pitanja i odgovore možete objaviti putem Vaših web stranica, a djelatnika zaduženog za informacije zaposliti na drugim poslovima. Izračunajte koliko vremena dnevno provedete odgovarajući uvijek na ista pitanja.

Izrada stranica - Opširnije informacije o izradi stranica
   

  U Hrvatskoj postoji već preko milijun registriranih korisnika Interneta. Bez obzira na profil Vašeg posla, ne možete ignorirati tu brojku. Biti prisutan na Internetu, najjeftiniji je i najjednostavniji način da svoje proizvode i usluge predstavite svojim korisnicima.
Ako to ne učinite Vi, Vaši konkurenti svakako hoće.

Dok putem reklame na TV-u ili u novinama o svojem proizvodu možete samo ukratko obavijestiti kupce, na Internetu, uz mnogo manje uloženog novca, omogućujete potencijalnim klijentima da dođu do mnogo detaljnijih informacija i to u bilo koje doba dana ili noći, 24 sata dnevno, 365 dana u godini.

Kada netko preko Interneta traži tko nudi određene proizvode ili usluge, neka nađe Vas i neka zaključi da ste Vi oni s kojima želi poslovati! Zašto milijune posjetitelja prepuštati konkurenciji!


ŠTO JE TO CMS?

CMS ili Content Menagment System je izraz za programirane web stranice što Vam omogućava da jednostavno sami unosite, editirate ili brišete sadržaj sa svojih stranica putem administratorskog panela, a što je bitno, bez ikakvih posebnih predznanja. Ukoliko imate elementarno znanje za npr. poslati e-mail, ili pisati u Wordu, to je dovoljno za korištenje CMS-a.

CMS osigurava trenutne promjene sadržaja na Vašim stranicama, te stoga više nema potrebe za mjesečnim troškovima održavanja stranica da bi na njima uvijek imali aktualne vijesti i ponudu!

Za rad dovoljan je samo Vaš uobićajeni preglednik web stranica (browser), a to je upravo Vaš Internet Explorer ili neki drugi program koji upravo i sada koristite kada čitate ovaj tekst.

Tekst je moguće unositi direktno ili tako da ga jednostavno kopirate iz Microsoft Worda ili drugog tekst editora, a formatirate ga onako kako ste navikli u svom programu za obradu teksta. Kao što pišete stranice u Wordu, ili Excelu, tako pišete i sadržaj za Vaše web stranice, direktno u Vašem Control panelu, ili sve napišete u npr. Wordu, a potom to kopirate na svoje stranice.
Da ste naručili i "klasičnu" izradu web stranica, svejedno bi morali webmasteru pripremiti tekst.

U administratorskom sučelju su Vam na raspolaganju alatne trake na kojima su alati kao i u npr. Wordu, za oblikovanje teksta, tablica, unos fotografija, vrstu fonta, veličinu fonta, boje...

Izrada stranica Opisi i primjeri CMS web stranicaPoslovni web imenik

Poslovni web imenik obuhvaća pregled hrvatskih poduzeća, obrtnika, sindikata i udruga koji imaju vlastite Internet stranice i koriste Internet, manje ili više, u svome poslovanju.

Neki od novih upisa u poslovni web imenik:
Isea d.o.o., Gorska Patrola, Grad Solin, Župa Čaglin, Alan Prim d.o.o., Račan Elektronika d.o.o., ZUM zadruga, Magazin Konji, Music Star d.o.o., Hrga gradnja d.o.o., Preplam d.o.o., Državni arhiv u Zagrebu, Whiskas, Elektro Yacht Servis, Auto kuća Culak d.o.o., PD Kamenjak, Keyton, Hyperion Club, Delta Print, Restoran Sedra, HiM d.o.o., Reformirana crkva, VRT d.o.o., RS metali d.d., Viro tvornica šećera, Istra sport, BBK Roberta, POU Novska, Tritem d.o.o., Lavandula Croatia, Restoran Park, Tvornica mreža d.d., Stina Šibenik d.o.o., Delfin Rovinj, Selidbe Kalimero, Šapice d.o.o., HPD Cesargrad, Dan d.o.o., Inkea d.o.o. ...


Novi list, Kolumna EKONOMSKI BREVIJAR, Autor: Ivo Jakovljević

Većina hrvatskih tvrtki još nije na internetu

Prema istraživanju riječkog Poslovnog foruma i osječkog Ekonomskog fakulteta, više od 90 posto hrvatskih tvrtki, osnovanih tijekom 2006-e, niti na početku 2008-e nemaju vlastite web stranice!

Usred informatičke ere i u navodnoj završnici hrvatskoga puta u Europsku uniju, među novoosnovanim tvrtkama u Hrvatskoj (gdje je već milijun korisnika interneta) samo ih 5,6 posto ima vlastitu web stranicu.
Taj poražavajući nalaz krajnji je rezultat upravo dovršena, inicijalnog istraživanja, što su ga na širem uzorku tvrtki, osnovanih tijekom 2006-e, proveli analitičari riječkog Poslovnog foruma (kompanije, specijalizirane za informatičke usluge, pa među ostalim i za izradu kompanijskih, instuticijskih i osobnih web stranica) i osječkog Ekonomskog fakulteta.
Novi hrvatski poduzetnici u golemom broju, dakle, tragično zaostaju za poslovnim imperativom br. jedan, oslanjajući se na tehnike marketinga iz romantičnih 1950-ih.

Živjele veze!
To malo novih tvrtki - koje prvog dana svog poslovanja otvaraju i svoju internetsku stranicu, da bi na najjeftiniji i najotvoreniji način komunicirale sa svim akterima na svom dijelu domaćeg i inozemnog tržišta - uglavnom su iz Zagreba i s još pokoje adrese s istarske zapadne obale ili iz sjeverozapadne Hrvatske, koja i fizički graniči sa Europskom unijom. Gotovo sve ostalo pokreće se i nastoji profitirati kao da interneta nema i kao da to novo poduzetništvo, s kojim Hrvatska misli da ide u EU, zbog elementarnoga neznanja još stoji duboko ukopano u dalekoj, predinternetskoj eri.

U informatičkoj eri - treba li kome poduka iz te vrste abecede; tko nije na internetu, kao da ga nema.

A tko preko interneta obavještava javnost o svim svojim referencama, ostvarenjima, planovima, poslovnim namjerama, rezultatima poslovanja, revizorskim nalazima i bonitetskom ili kreditnom rejtingu, taj ulazi u globalnu konkurenciju, koliko god da je sitan u svjetskim razmjerima. I, da sve zaokružimo paradoksom: što je tvrtka manja, to joj je internet potrebniji.
U Hrvatskoj, međutim, i nova generacija mladih poduzetnika u najvećem broju još misli da je najbolje da se što više radi na sivo i na crno, da se izbjegavaju koliko je to moguće sve vrste obveza, da se radije zadužuju na crno i da poslije trpe reket, nego da vode otvorenu, zakonitu poslovnu igru. Kao da dugi niz godina lošeg školovanja, srozanih kriterija od osnovne do fakulteta, te socijalnih poremećaja svih vrsta, dolazi na naplatu.
Može Hrvatska prepisati sve najbolje propise iz Europske unije, ali što ako nema kvalitetne poduzetnike i visokokvalificiranu radnu snagu, koja inovativne ideje zna pretvarati u profitabilan - internetu i javnosti posve otvoren - biznis.

Dolje internet!
Jučer je jedan dnevni list objavio rezultate analize prolaznosti srednjoškolaca na polugodištu, u jednom jadranskom gradu, pred kojim je velika perspektiva. Većina srednjoškolaca nije prošla prvo polugodište, jer ima jedinicu iz jednog ili više predmeta, i to u školama koje su pod pritiskom učenika, roditelja i novih školskih programa unazad 15-ak godina znatno oborile kriterije ocjenjivanja i sankcioniranja neznanja, nerada, pa čak i vandalskog ponašanja tijekom nastave. Kroz dvije-tri godine većina njih trebali bi biti novi HR-poduzetnici ili konkurentni radnici i stručnjaci, s čijom energijom i znanjem Hrvatska kroči u EU. Je li itko u ovoj zemlji svjestan razmjera te nove masovne nepismenosti, koja se tiho razbuktala u sjeni razularenoga konzumerizma?
Prošećimo, na kraju ove balade, web-stranicama vodećih hrvatskih kompanija, pa ih usporedimo sa web-stranicama njihovih konkurenata na domaćem, regionalnom, europskom i svjetskom tržištu. Uz časne izuzetke: poraz do poraza, gotovo civilizacijsko zaostajanje. Mnoge tajkunske tvrtke taje imena čelnih ljudi kompanije, velika većina ni riječju ne spominje tko su im vlasnici, malo ih je koje pred javnost izlaze s revizorskim nalazima o svom poslovanju, a o vlastitoj inovativnosti i euro-poduzetnosti jedva da i jedna voli kazati koju riječ.
Podosta je velikih kompanija, koje su otvorile web-stranicu, kao početnu masku, pa se nisu sjetile da unazad godinu - dvije upišu išta novog, značajnijeg. Izravne kontakte sa dobavljačima, potrošačima, udrugama potrošača ili inspekcijama nastoje onemogućiti na sve tradicionalne načine. >>